BLOG

Építőanyag megrendelése és vásárlása

 

Kell-e behajtási engedély, ha igen ki intézi, ki fizeti?

„Amennyiben az építési helyszín behajtási engedélyhez kötött övezetben található, ezt a megrendeléskor jelezni kell. A behajtási engedély beszerzése a Vevő kötelessége.”

Parking Kft honlapján lehet megnézni, hogy Budapest mely részein milyen korlátozások vannak. A XII. kerületben például a 12 tonna súlyt meghaladó járművekre (a beton mixer még üresen is ilyen!) kell behajtási engedélyt kérni az önkormányzat építésügyi osztályán. Alkalmanként pár ezer forintos tételről van szó, de ami még ennél is jelentősebb az az utánajárás és az előregondolkozás, az ügyintézés ugyanis elvben 10 munkanapot is igénybe vehet.

Raklap, daruzás, kiszállási díj

Vegyük figyelembe és számoljunk az egyéb plusz költségekkel!!! Mire is gondolunk?

„XY termékek

Daruzási díj 800 Ft+ÁFA/raklap

Raklapárak: EUR-raklap 1900 Ft+ÁFA/db

EUR-raklap visszavásárlási ára 1600 Ft+ÁFA/db

Kiszállítási díjak:

8 raklap alatti mennyiség/szállítási cim esetén

20.000 Ft+ÁFA/ szállítási cím”

Pl: cserépből kb 28 m2 lefedéséhez elegendő mennyiség fér el egy raklapon, és mondjuk 160 m2 tetőfelület egy családi háznál átlagosnak számít. Ekkor csak 6 raklap cserepet fogunk vásárolni, vagyis a szállítás még nem ingyenes. A cserép ára 2500 Ft/m2 x 160 m2 = 400 000 Ft és erre rájön a 6 raklap bérletére, daruzására és oda-vissza szállítására vonatkozó extra költség, amik ebben az esetben 46 200 Ft-ot tesznek ki.

Hogy jött ez ki?

6 x 800 Ft= 4 800 Ft daruzás díja

6 x 300 Ft= 1 8 00 Ft raklap bérleti díj

2 x 20 000 Ft= 40 000 Ft oda-vissza szállítás

Fekete listás kereskedő
Léteznek olyan kiskereskkedőkedők a piacon, akik főként csak az interneten hirdetik magukat és általában a cégük létszáma nem haladja meg az 1-2 főt. Ezek a cégek általában egy nagyobb céghez tartoznak, céljuk a piaci lefedettség elérése.

Tehát vegyünk például egy cseréptípust amit meg szeretnénk vásárolni, körülnézünk az interneten és találunk rá három, a számunkra kedvező árat. Hacsak nem a Bp-en 3 legnagyobb forgalmazó cégektől kérjük be az árat elég nagy a valószínűsége annak, hogy a három ajánlatadó egy és ugyanaz, amivel még nem is lenne olyan nagy gond, csakhogy ezek a cégek sok esetben feketelistán szerepelnek a gyártócégnél tartozásuk, hosszabb idejű elmaradásai miatt. Amíg nem rendezik ezeket a hátralékokat az anyagot sem kapják meg. Sok esetben görgetik maguk előtt felhalmozódott tartozásukat és amikor bemegy a jóhiszemű vásárló mindent megígérnek neki a szállítási határidővel kapcsolatban csak fizessék be a teljes összeget. Ez tehát egy csapda, amibe ajánlatos nem belesétálni.

Valóban van egy olyan kritérium a gyártó cégeknél, hogy amíg a vételár teljes összegét nem egyenlítették ki, addig nem kezdik meg a szállítást, de egy jól működő kiskereskedő ezt a problémát át tudja hidalni akkor is, ha legfeljebb előleget kér a vásárlótól. Ezzel szemben sok kereskedőknél jól bevált szokás, hogy minél előbb kihúzzák a vásárló zsebéből a pénzt, ők zsebre teszik a hasznukat és onnantól kezdve túl sokat nem törődnek a vevővel csak az ígéreteket kapjuk, de erre szoktuk azt mondani, hogy azt a hajunkra kenhetjük.

Késedelmes teljesítés

Az alábbi idézetet egy kereskedőtől kölcsönöztük. Lényegében előre mossa kezeit, és szerinte simán belefér az üzleti megállapodásba a késedelmes teljesítés.

„Amennyiben az Eladó a kiértesítéskor közölt szállítás napján szállítási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy jogosult azt 15 napon belül teljesíteni. A később teljesített szállításokkal kapcsolatosan az Eladóval szemben semmilyen igény nem érvényesíthető. Ha tartós üzemzavar, a termeléshez szükséges anyagok tartós hiánya, közlekedési akadályok és egyéb elháríthatatlan ok miatt az Eladó további 15 napon túl sem tud teljesíteni, jogosult a szerződéstől elállni, és köteles a Vevőnek a vételárat visszafizetni.”

Elállás

A következő szerződésrészlet pedig felkészít minket arra az eshetőségre (nehogy aztán később reklamáljunk!), hogyha netán egyáltalán nem is kapnánk meg az árut.

„Elállás esetén cégünk a vételár teljes visszafizetésén túl sem kamatot, sem semminemű kártérítést nem fizet a Vevők részére, akik ilyen irányú igényükről a megrendeléssel egyidejűleg lemondanak.”

Azért csúszik az építkezés, mert nem érkezett meg az áru?!

Vagyis nem tudhatjuk, hogy biztosan megkapjuk az árut és azt sem, hogy mikor. Ez sarkalatos kérdés, hiszen az építkezés nem csúszhat egy-egy építőanyag hiánya miatt! Ha mégis csúszik, akkor az minden résztvevőnek sok pluszköltséggel és kínlódással jár.

Felmerül tehát a kérdés, hogy mi miért szavazzunk az építőanyag kereskedőknek bizalmat, ha ők ezt nem teszik meg velünk szemben. Mi fizessük ki és majd ők valamikor kiszállítják?! Mi is mondhatnánk, hogy amíg nem kapom meg az árut addig nem fizetek. (Más boltokban amit kifizetek azt azonnal elvihetem. Nem értem a tüzépeknél ez miért nem ilyen egyszerű?)

Mi a megoldás?

Semmi esetre se fizessük ki a termék teljes vételárát amíg át nem vettük, csak mondjuk a felét, és a másik felét a termék átvételekor. A jó kereskedő megelőlegezi nekünk a másik felét mivel látja, hogy komolyak a szándékaink és tőle fogunk vásárolni. (Csak mellékesen: az építőanyag piacon folyamatos harcok vannak a vevőkért, mindenki azt szeretné, hogy náluk költsük el a pénzünket és ezért mindent meg is tesznek).

Gondoljunk csak bele egy kereskedő több tízmilliós forgalmat lebonyolít egy év alatt és az a kereskedő aki rendszeresen és határidőre fizet a gyártó cégnél van egy mértékű hitelkerete, tehát ha leelőlegezzük a megvásárolni kívánt terméket, nagyobb biztonságban számíthatunk arra, hogy határidőre megérkezik az építőanyag.

„A megrendelő kötelezettséget vállal arra, hogy a megrendelt árut átveszi, és a vételárát készpénzes fizetés esetén az áru átvétele előtt vagy átvételekor kiegyenlíti, illetve banki átutalásos fizetés esetén az XY KFT. által megadott bankszámlaszámra átutalja a korábban visszaigazolt összeget. A megrendelő a "megrendelés elküldése"- linkre kattintva fogadja el a szerződés feltétételeit.”

Biztos mi magunk leszünk az anyagbeszerzők?

Ha ezek után is meg vagyunk győződve arról, hogy mi magunk birkózunk meg a feladattal, akkor legyünk körültekintőek, főleg ha milliós tételben vásárolunk és ne feltétlenül a legolcsóbbat válasszuk, hanem vegyük figyelembe, hogy mennyire megbízható az a cég akitől vásárolni szeretnénk, akár hívjuk fel a gyártót és kérdezzük meg megbízható-e az a kereskedő, kis noszogatásra el fogják árulni. Higgyétek el sok kellemetlenségtől megóvhatjátok magatokat!

Érdemes szakemberre bízni a beszerzést is!

Sok érvet fel lehet sorakoztatni amellett, hogy miért érdemes a kivitelezőre bízni az építőanyagok beszerzését:

  • mentesülünk a felelősségtől ( pl h egy elhibázott megrendelésnél miattunk nem tudja folytatni a munkát a brigád) és kockázattól
  • a kivitelező nagyobb mennyiségben vásárol és emiatt törzsvásárlói engedményekre jogosult!
  • egy jó kivitelező ismeri a piacot, tudja hogy mit mennyiért és kitől érdemes beszerezni
  • kapcsolatai révén könnyebben veszi az akadályokat, van bizalmi tőkéje, bejáratott kapcsolatrendszere

 

(Az idézetek egy ma is forgalmazó cég szerződésében szereplő részek)

Szóljon hozzá Ön is!

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)